Schnee von gestern

Publicerad: 12/03 08:12

Snön har smultit i München, redan för två veckor sedan. Alla som sett Derrick, Siska eller en Tatort från München vet att snö alltemelllanåt förekommer i Bayerns huvudstad. Och i år fanns det rikligt därav.

En Münchners förhållande till snö är snarlikt en finländares. Snö är en naturlig del av varje vinter, om inte annat så i bergen. Alperna är nära och inom två timmars avstånd finns glaciärer, där man kan skida året om. I praktiken börjar man fundera på att ta sig en skidtur i november. Om inte annat så blir man påmind av Sport-Schecks och Sport-Schusters reklamer för skidutrustning, eller en gatureklam för någon mindre skidort som inte vill bli bortglömd.

Visst finns det också olikheter, både i snöförhållandena och i förhållandet till snö. Ur rent idrottsmässig synvinkel syftar ”Skifahren” i Tyskland på slalomåkning, medan man för flataåkande kör med begreppet ”Langlauf”. Men trots ett antal egna försök i Alperna, och trots att jag sett terrängskidare i Englischer Garten,  rekommenderar jag Finland för Langlauf.

Att se München i snöskrud är inte mycket mer exotiskt än att se ett vinterlikt Helsingfors. Vackert är det speciellt i Englischer Garten och längs Isar. I år var det snö och rätt kallt hela tiden de tre första veckorna i februari, vilket stadens innevånare klarade galant. Den enda ur finländsk synvinkel skrattretande fadäsen jag hörde om var då sonen fick ”kältefrei” från sista klassen i gymnasiet, för att värmen var i olag i något klassrum och temperaturen sjönk till femton-sexton grader. Weichlinge!


Ur praktisk synvinkel kommer en Münchenbo undan med betydligt mindre snösörja. Under mina första vintriga besök i fosterlandet slogs jag alltid av hur smutsiga våra bilar är därhemma, medan tyskarna håller sina bilar rena. Årets rikligt förekommande snöslask i München har övertygat mig om att tyskarna egentligen är lika lortiga, det är bara väderförhållandena som gynnat dem.

På vägarna klarar sig sydtyskarna rätt bra trots tidvis förekommande Schneechaos. Dubbdäck är som bekant inte tillåtna, medan det för vissa bergpass är obligatoriskt med snökedjor i bilen. Själv har jag än så länge monterat snökedjor bara under laboratorieförhållanden, i biltillbehörsbutiken. Men i Österrike kör till och med bussarna ibland med kedjor.


Men nu är snö i München något som hör gårdagen till. Schnee von gestern, gamla nyheter.

Münchenbloggen

RSSMünchenbloggen

Kaj Arnö har distans till Nagu från sin exil i München

  • Kaj Arnö flyttade frivilligt från Grankulla till München 2006, "närmare kunder, medarbetare och användare" med MySQL GmbH som dåvarande arbetsgivare. Bayersk livsstil, närheten till Alperna och resten av Europa, samt barn som inte gått ut skolan fick honom att hållas kvar även efter att han bytt till en finländsk arbetsgivare. Och hemifrån München hem till Nagu är det bara drygt 8 h med allmänna kommunikationsmedel.
  • Kalender

    mars 2012
    M T O T F L S
    « feb   apr »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier