Schland

Publicerad: 28/06 23:44

Italiens nordligaste stad är i feststämning. Gatorna i Monaco di Baviera fylls av festglada italienare, som i sina BMW:n, Mercedesar, Porschen, Audin och Volkswagnar firar sin 2:1-seger över Schland (det patriotiska smeknamnet för mitt så kallade Wahlheimat).

Att samma stad i skepnad av München vore i mångfalt större feststämning, om Tyskland själva hade vunnit, är en annan femma.

Münchenbloggens utsände var i tillfälle att beskåda semifinalen vid Chinaturm, på prajmtajm-plats mitt i Englischer Garten. Det nytyska uttrycket Public Viewing åsyftar det populära fenomenet att tillsammans umgås kring en stor skärm. Ett bra sätt att dela glädje och sorg.

Mitt i all bedrövelse över ytterligare ett nederlag på slutrakan kan man gläda sig åt att nollan spräcktes kring 90 minuter. Folk ställde sig upp på borden och stämningen var ordentligt positiv för första gången sedan folk föregående gång stått upp, för att sjunga nationalsången då det ännu stod 0:0 vid starten. ”Vetduvad, om Neuer gör mål ännu dessefter, ja då …”.

På vägen hemåt från Kinatornet tog jag omvägen över Leopoldstraße, den såkallade Fanmeile. Större polisuppbåd, men framför allt festglada italienare. De som är på gatan iklädda italienska flaggor tar det något försiktigare. De som åker omkring i tutande bilar är modigare.

Nåväl, Schland är ute ur turneringen. Den halvtyske sonen, som inte var född då Tyskland senast vann något större, är glad att det skedde före finalen. Ytterligare en större besvikelse, som att förlora finalen, hade varit smårsmält.

Münchenbloggen

RSSMünchenbloggen

Kaj Arnö har distans till Nagu från sin exil i München

  • Kaj Arnö flyttade frivilligt från Grankulla till München 2006, "närmare kunder, medarbetare och användare" med MySQL GmbH som dåvarande arbetsgivare. Bayersk livsstil, närheten till Alperna och resten av Europa, samt barn som inte gått ut skolan fick honom att hållas kvar även efter att han bytt till en finländsk arbetsgivare. Och hemifrån München hem till Nagu är det bara drygt 8 h med allmänna kommunikationsmedel.
  • Kalender

    juni 2012
    M T O T F L S
    « maj   sep »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
  • Etiketter

  • Kategorier