Nagu kajakmaraton 16.6.2012

Publicerad: 09/06 14:56

Visst må jag i min exil i München ha distans till Nagu, men speciellt på sommaren skall avståndet i görligaste mån hållas kort. Och sommarens första Naguaktivitet blir Nagu Kajakmaraton om exakt en vecka. Lördagen den 16:e blir det dessutom också Nagu päronfestival på förmiddagen och Nagu Rock på kvällen.

Bra tillfälle att välja Nagu framom München den dagen, alltså.

Tanken på en kajakmaraton uppstod under en längre kajaktur i slutet av oktober.

Min paddlingskollega Jocke Enckell och jag avverkade den 40 km långa sträckan runt Storlandet, och tyckte att vi kunde locka deltagare även utomsocknes.

Sagt och gjort. Den tidigare Nagu-kajakuthyraren Fredrik Borg upplät domänen www.nagukajak.fi för ändamålet. Den nuvarande Nagu-kajakuthyraren Niclas Perander och stadens turism-allt-i-allo och kommunmarknadsföringssegrare Matilda Åberg hjälpte Jocke och mig med idéer för att få till stånd ett skojigt jippo. De fick med Herrick Ramberg på Nagu gästhamn och nu om en vecka skall det bli av.

Vi har två rutter: En dryg maraton på 45 km och en nybörjarsträcka på 10 km. Ännu iförda varma torrdräkter under den kalla våren har Jocke och jag provpaddlat båda, i maklig takt om 5,7 km/h (drygt tre knop).

Startskottet avfyras i Nagu gästhamn kl. 10:00, med träff 9:15 invid Börjes fisk. Den korta sträckan går runt Ernholm plus ett varv runt en liten holme just söder om bron mellan Biskopsö och Lillandet.

Den långa sträckan fortsätter från bron mellan Biskopsö och Lillandet vidare norr om Anisor till Kirjais Bystrand, där en första pausmöjlighet med förplägnadsmöjligheter ges efter 11,7 km. Andra etappen av fyra är den kortaste; bara 8,1 km till Pensar Syd, med en soppa som väntar invid världens enda skyddskårsmonument som inte nedmonterades efter Moskvafreden 1944. Den tredje och längsta etappen går österom Pensar och Sandö via Prostvik färjfäste tills stranden på Lillandet blir mottagligare för strandhugg, efter 15,3 km. Den sista etappen må vara nästkortast – 10,5 km – men kändes nog rätt lång ändå. Framme i Nagu gästhamn bjuder Herrick på bastu.

Vattnen i Skärgårdshavet är stora och Niclas har ännu lediga kajaker så ännu hinner man med. Anmälningar mottages på http://www.nagukajak.fi/deltag !

Länkar:

Münchenbloggen

RSSMünchenbloggen

Kaj Arnö har distans till Nagu från sin exil i München

  • Kaj Arnö flyttade frivilligt från Grankulla till München 2006, "närmare kunder, medarbetare och användare" med MySQL GmbH som dåvarande arbetsgivare. Bayersk livsstil, närheten till Alperna och resten av Europa, samt barn som inte gått ut skolan fick honom att hållas kvar även efter att han bytt till en finländsk arbetsgivare. Och hemifrån München hem till Nagu är det bara drygt 8 h med allmänna kommunikationsmedel.
  • Kalender

    juni 2012
    M T O T F L S
    « maj   sep »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
  • Etiketter

  • Kategorier